Вміст клітковини у продуктах харчування (таблиці)
Вміст клітковини у продуктах харчування (таблиці) Щоб забезпечити достатнє надходження клітковини в організм, треба знати її приблизну кількість у різних
Продукти, багаті на клітковину, необхідно вживати щодня. Це овочі та фрукти, цільнозернові злакові, горіхи, насіння тощо. Особливо актуальним є такий раціон, якщо погано працює кишечник і є проблеми зі шкірою у вигляді різних висипань.
Клітковина, лігнін та низка інших харчових волокон стійкі до шлункового соку та травних ферментів (панкреатину), тому вони не розщеплюються і не всмоктуються у ШКТ, а утворюють так зване молекулярне сито, яке утримує та виводить вологу разом з токсинами. Здатність клітковини набухати, вбираючи рідину, усуває напруження у шлунково-кишковому тракті і стимулює кишечник до м’якого випорожнення.
Корисна клітковина і для шлунка – вона стабілізує активність шлункового соку, регулює його кислотність та запобігає потраплянню жовчі до шлунка. Крім того, клітковина уповільнює процес просування їжі зі шлунка до дванадцятипалої кишки, тому людина довго почувається ситою. Простіше кажучи, у неї знижується апетит, і вона менше їсть, що допомагає схуднути за наявності зайвих кілограмів.
З харчових волокон, особливо з некрохмальних полісахаридів (лігнін), під час метаболізму утворюються жирні кислоти, які використовуються організмом та кишковою мікрофлорою як джерело енергії.
Клітковина дуже позитивно впливає на мікрофлору кишечника – є для неї джерелом живлення, сприяючи збільшенню кількості корисних бактерій. А якщо їх кількість у нормі, то вони чудово виконують такі функції:
Дієтологи підрахували, якою має бути добова норма клітковини. Для дорослих людей це 25-30 г, або 10-13 г на кожну 1000 ккал споживаного раціону. Норма клітковини щодня залежить також від віку. Для дітей базова її кількість становить 10 г плюс ще стільки, скільки дитині років. Так, 12-річному підлітку буде достатньо 22 г. Людям старше 50 також потрібно менше клітковини, ніж молодим, – у межах 20-24 г.
Більшість людей отримують з продуктами харчування приблизно 10-15 г клітковини та інших харчових волокон на день. Це пов’язано з тим, що багато хто віддає перевагу білковій їжі, в якій немає клітковини та багато тваринних жирів. З іншого боку, вегетаріанці, навпаки, споживають до 40 г клітковини на добу разом з овочами, фруктами, злаковими та бобовими продуктами, горіхами та насінням.
Найправильніше споживати клітковину разом з багатими на неї продуктами харчування. Йдеться про збалансований та різноманітний раціон, основу якого становлять овочі, фрукти, цільнозернові продукти, бобові, горіхи, насіння тощо.
Щоденну дозу харчових волокон вам забезпечать такі продукти із приблизного меню на день:
Разом вміст клітковини становитиме 35,5 г, що близько до лікувальної дози.
Якщо вам важко налагодити здорове харчування, можна доповнювати його спеціальними засобами з клітковиною (наприклад, Лактофільтрум). Як правильно пити клітковину, підкаже лікар, виходячи з ваших індивідуальних показників здоров’я. Але важливо пам’ятати, що кількість харчових волокон у раціоні треба збільшувати поступово і все добре в міру. Не варто перевищувати дозу 50 г клітковини на день, особливо різко. Це може призвести до підвищеного газоутворення в кишечнику (метеоризму), болю, здуття живота та діареї.
Багато хто хоче знати, як приймати клітковину, щоб якнайшвидше налагодити роботу кишечника та покращити стан шкіри. Тут усе індивідуально, хоча курс прийому Лактофільтруму становить 14 днів (по 2-3 таблетки 2-3 рази на день). Нормалізація випорожнень зазвичай настає раніше, а для очищення шкіри організму потрібен час, щоб перебудуватися на підвищене надходження клітковини. Під час прийому Лактофільтруму важливо пити багато чистої води без газу, вона допомагає очищенню і кишечника і шкіри.
01.11.2023
Рекомендуємо прочитати
Вміст клітковини у продуктах харчування (таблиці)
Вміст клітковини у продуктах харчування (таблиці) Щоб забезпечити достатнє надходження клітковини в організм, треба знати її приблизну кількість у різних
Реклама дієтичної добавки ЛактоФільтрум, звіт ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Ведмедя МОЗ України» №3/28-А-3963-20-564/404Е від 06.04.2021. DMUA.LF2022.09.01
Delta Medical Promotions AG
Швейцарія, 26, Оетенбахгассе, Цюріх, CH-8001
© Lactofiltrum 2024
На цьому сайті використовуються файли cookie, що дозволяє нам забезпечити найкращу якість обслуговування користувачів. Інформація про файли cookie зберігається у вашому браузері та виконує такі функції, як розпізнавання вас при поверненні на наш сайт та допомога нашій команді у розумінні того, які розділи сайту ви вважаєте найцікавішими та кориснішими.
Строго необхідні файли cookie повинні бути завжди включені, щоб ми могли зберегти ваші уподобання для налаштувань файлів cookie.
Якщо ви вимкнете цей файл cookie, ми не зможемо зберегти ваші уподобання. Це означає, що при кожному відвідуванні цього сайту вам доведеться заново вмикати або вимикати файли cookie.
Цей веб-сайт використовує Google Analytics для збирання анонімної інформації, такої як кількість відвідувачів сайту та найпопулярніші сторінки.
Підтримка цього файлу cookie активним допомагає нам покращити наш веб-сайт.
Будь ласка, спочатку увімкніть строго необхідні файли cookie, щоб ми могли зберегти ваші налаштування!
Будь ласка, заповніть всі поля
Дякуємо
Ми даруємо Вам промокод
що дає -20% на продукти lactofiltrum
промокод скопійовано
Скопіюйте промокод та натисніть кнопку купити, щоб перейти на сторінку продукту та оформити замовлення