На теренах інтернету є багато інформації про те, чим корисна клітковина. Але є відомості про шкоду її споживання. Як же знайти істину та золоту середину? Давайте розбиратися.
Неперетравлювані харчові волокна з їжі рослинного походження, зокрема клітковина, важливі для здоров’я будь-якої людини. Щодня вони мають надходити до організму для підтримки нормального травлення та гарного загального самопочуття. Їхня користь пов’язана з різноманітними функціями:
Шкідливість клітковини для організму може бути пов’язана лише з її надлишком. Крім того, є низка захворювань, при яких слід обмежувати в раціоні їжу, що містить грубі волокна.
Продукти, багаті на клітковину, рекомендується вживати людям, у раціоні яких мало овочів та фруктів, а переважають рафіновані та білкові продукти (білий хліб з борошна вищого ґатунку, шліфований рис, цукор, напівфабрикати, фаст-фуд, піца, м’ясо, риба, молоко, сир тощо).
Клітковина буде корисною, якщо необхідно відрегулювати роботу кишечника. Вона допомагає, якщо є схильність до закрепів і, навпаки, при частих послабленнях, навіть при хронічному коліті, а також при синдромі подразненого кишечника.
Ще одне показання для її прийому – різні дерматологічні проблеми. Алергічна кропив’янка, атопічний дерматит – в усіх таких випадках доцільно збагачувати свій раціон клітковиною та/або Лактофільтрумом. Цей комплекс, що містить лігнін, лактулозу і фруктоолігосахариди, сприяє очищенню кишківника, і, як наслідок, – шкіри1-2.
Їжу, багату на клітковину, з обережністю вживають при різних патологіях травної системи. Справа в тому, що грубі волокна, які надходять у надлишку, можуть травмувати стінки шлунка та кишечника. Так, клітковина протипоказана при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки у стадії загострення. При таких захворюваннях не можна їсти, наприклад, капусту, бобові, фініки, малину, а також кукурудзяну, перлову, пшоняну каші тощо.
У людей, схильних до метеоризму, рослинна клітковина може посилити газоутворення, а отже – здуття та біль у животі. Ще одне обмеження щодо клітковини пов’язане з тим, що при надмірному надходженні вона може погіршувати всмоктування вітамінів та мікроелементів (бета-каротину, вітаміну В2, заліза, кальцію, цинку, селену). А оскільки клітковина зменшує і засвоєння жирів з їжі, це може бути причиною зменшення надходження в організм жиророзчинних вітамінів А, D, E та K.
Прагнучи позбавитися закрепу, деякі ложками їдять висівки, але цього недостатньо. Дуже важливо пити звичайну чисту воду без газу. Інакше клітковина сама по собі може стати причиною закрепу. Щоб набухнути і легко просуватися по шлунково-кишковому тракту, їй потрібно багато води.
Основні протипоказання щодо вживання клітковини пов’язані з серйозними захворюваннями та з перевищенням її денної норми (понад 30-40 г). Більшості людей, які харчуються незбалансовано, клітковина нічим не зашкодить при помірному споживанні у складі овочів, фруктів, цільнозернових та бобових продуктів. А якщо потрібно покращити стан травної системи та шкіри, то є сенс протягом двох тижнів пройти курс прийому Лактофільтруму.
01.11.2023
Рекомендуємо прочитати
Застосування ентеросорбентів при хронічних дерматозах
Застосування ентеросорбентів при хронічних дерматозах Болотна Л.А. Харківський національний медичний університет посилання на першоджерело Що таке гомеостаз та його механізми
Таблиця продуктів із харчовими волокнами
Таблиця продуктів із харчовими волокнами Харчові волокна – клітковина, лігнін, фруктоолігосахариди та інші – є в продуктах харчування рослинного походження.
Реклама дієтичної добавки ЛактоФільтрум, звіт ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Ведмедя МОЗ України» №3/28-А-3963-20-564/404Е від 06.04.2021. DMUA.LF2022.09.01
Delta Medical Promotions AG
Швейцарія, 26, Оетенбахгассе, Цюріх, CH-8001
© Delta Medical Promotions AG 2024