Клітковина для шлунка та кишечника
Клітковина для шлунка та кишечника Клітковина, як і інші харчові волокна, – це складний вуглевод, який міститься в продуктах рослинного
Так у побуті люди, далекі від медицини та біології, називають будь-які харчові волокна, які розчиняються чи не розчиняються у воді. Таких речовин досить багато, кожна з них має свої особливості та корисні властивості. Клітковина (целюлоза) і лігнін належать до нерозчинних харчових волокон, а слиз, камеді та пектини – до розчинних.
Усі харчові волокна містяться лише у продуктах харчування рослинного походження. У нутриціології, науці, що вивчає компоненти їжі, використовується кілька їх класифікацій, наприклад, за походженням та хімічною формулою.
Харчові волокна – це крохмалі, сорбент лігнін та некрохмальні полісахариди. До останніх належать целюлоза (інша назва – клітковина) та нецелюлозні полісахариди – геміцелюлоза, пектини, камеді, слизи, інулін, гуар тощо.
З іншого боку, харчові волокна бувають ферментовані і неферментовані, тобто ті, що частково або повністю розщеплюються бактеріями товстого кишечника або проходять через всю травну систему в незміненому вигляді.
Частина харчових волокон легко розчиняється у воді, яку ми п’ємо та отримуємо з різними продуктами (їх називають м’якими волокнами). Це пектини з яблук, альгінати водоростей, камеді (гумі) або смоли з вишні та акації, слиз з вівсянки та рису, інулін з цикорію та топінамбуру.
Інша частина, так звані грубі волокна, погано розчиняються у воді або взагалі не розчиняються. Це, наприклад, клітковина, геміцелюлоза та лігнін. Вони дуже поширені у природі, оскільки є складовою клітин всіх рослин – надають їм форму і звичний нам вид.
Для підтримки здоров’я людини важливими є всі харчові волокна. Розчинні мають такі властивості:
Нерозчинні волокна також дуже корисні:
Багато харчових волокон надовго створюють відчуття ситості, що допомагає схуднути людям із зайвою вагою. Є серед них сильні сорбенти. Лігнін, наприклад, завдяки своїй пористій структурі захоплює та виводить з організму різні токсини: патогенні бактерії, продукти їхнього розпаду, надлишки білірубіну, холестерину, сечовини тощо. Він не змінюється в організмі, просто проходить транзитом. Лактулоза теж не розчиняється у питній воді, але добре розщеплюється ферментами корисної мікрофлори кишечника, тобто служить для неї поживою (пребіотиком). Це харчове волокно відновлює фізіологічний ритм випорожнення кишечника, тим самим сприяючи очищенню шкіри від різного роду висипів. Лігнін та лактулоза – активні речовини Лактофільтруму.
Будь-які продукти рослинного походження містять одночасно і розчинні, і нерозчинні харчові волокна, оскільки організму людини однаково необхідні й ті, й інші (див. таблицю). Якщо ви п’єте томатний сік, то отримуєте більше розчинних волокон, а якщо їсте салат з помідорів, додатково споживаєте і нерозчинні.
Грубих волокон більше в оболонках, шкірці плодів, лушпинні зерен, горіхах, насінні, сухофруктах, бобових, а м’яких, відповідно, – у соковитій та ніжнішій серцевині дарів наших садів та полів.
Зараз стало модним вживати клітковину та інші харчові волокна як дієтичні добавки. Але при цьому багато людей забувають важливий принцип: природа знає краще. Якщо приймати клітковину на фоні нераціонального харчування, з переважанням фаст-фуду, рафінованих продуктів і без достатньої кількості овочів, фруктів та цільнозернових круп, то користь буде мінімальною.
Щоб забезпечити себе розчинними та нерозчинними харчовими волокнами, треба їсти якнайбільше натуральних сезонних овочів та фруктів з мінімальною кулінарною обробкою, варити каші з вівсянки, гречки, перловки, бурого рису, перейти на хліб із висівками. А дієтичні добавки допоможуть довести норму харчових волокон до добової норми та скоригувати деякі проблеми. Лактофільтрум – додаткове джерело нерозчинних харчових волокон та пребіотика з метою відновлення мікрофлори кишечника. Лактофільтрум зменшує токсичне навантаження, завдяки чому сприяє покращенню стану шкіри1-2.
Найменування продукту | Вміст розчинних харчових волокон | Вміст нерозчинних харчових волокон |
Висівки пшеничні | ||
Сухофрукти | ||
Цільнозерновий хліб | ||
Вівсяні пластівці (геркулес) | ||
Квасоля, горох, боби, соя, сочевиця | ||
Морква | ||
Перець болгарський | ||
Капуста білокачанна | ||
Буряк, картопля, гарбуз | ||
Помідор, кабачок, огірок | ||
Яблуко, абрикос, апельсин, персик, нектарин, груша, ківі, слива | ||
Диня, кавун |
01.11.2023
Рекомендуємо прочитати
Клітковина для шлунка та кишечника
Клітковина для шлунка та кишечника Клітковина, як і інші харчові волокна, – це складний вуглевод, який міститься в продуктах рослинного
Таблиця продуктів із харчовими волокнами
Таблиця продуктів із харчовими волокнами Харчові волокна – клітковина, лігнін, фруктоолігосахариди та інші – є в продуктах харчування рослинного походження.
Реклама дієтичної добавки ЛактоФільтрум, звіт ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Ведмедя МОЗ України» №3/28-А-3963-20-564/404Е від 06.04.2021. DMUA.LF2022.09.01
Delta Medical Promotions AG
Швейцарія, 26, Оетенбахгассе, Цюріх, CH-8001
© Delta Medical Promotions AG 2024
Будь ласка, заповніть всі поля
Дякуємо
Ми даруємо Вам промокод
що дає -20% на продукти lactofiltrum
промокод скопійовано
Скопіюйте промокод та натисніть кнопку купити, щоб перейти на сторінку продукту та оформити замовлення