Вміст клітковини у продуктах харчування (таблиці)
Вміст клітковини у продуктах харчування (таблиці) Щоб забезпечити достатнє надходження клітковини в організм, треба знати її приблизну кількість у різних
Харчові волокна – клітковина, лігнін, фруктоолігосахариди та інші – є в продуктах харчування рослинного походження. У якихось – більше, а в якихось – менше. Щоб правильно скласти свій раціон, треба приблизно розуміти, що саме до нього варто додати.
Продукти з високим вмістом харчових волокон – це всі цільнозернові крупи, борошно грубого помелу та вироби з нього, а також овочі та фрукти, сухофрукти, горіхи, бобові. У твердих продуктах більше нерозчинних волокон, а у м’яких – добре розчинних у воді.
Виходячи з розрахунку добової потреби в харчових волокнах залежно від статі та віку (25-30 г для дорослих), можна скласти своє меню на кожен день. Наприклад, гречана каша на сніданок (47% від денної норми), жменя чорносливу (30 г) на перекус (1%), борщ український з капустою, картоплею, цибулею, коренем петрушки, буряком, морквою, помідорами та часником (20%) , яблуко на полудень (6%) та салат з авокадо та червоного перцю (200 г) на вечерю (28%). Плюс до цього страви з м’ясом та рибою – ось ми й розкрили секрет здорового харчування із забезпеченням організму харчовими волокнами.
У цій таблиці наведено продукти з градацією за вмістом у них харчових волокон (від більшого до меншого). Для зручності розрахунків при складанні меню вказано, скільки відсотків від щоденної потреби дають організму 100 г різних продуктів.
Найменування продукту | Кількість харчових волокон (на 100 г), г | Частка від добової потреби, % |
Висівки пшеничні | ||
Інжир сушений | ||
Курага | ||
Висівки вівсяні | ||
Персики та яблука сушені | ||
Гречка (зерно) | ||
Соя (зерно) | ||
Борошно житнє грубого помелу (цільнозернове) | ||
Квасоля (зерно) | ||
Овес (зерно) | ||
Крупа гречана (ядриця) та сочевиця (зерно) | ||
Маш (квасоля азіатська) | ||
Горох лущений сушений | ||
Фісташки | ||
Борошно гречане і нут | ||
Ізюм | ||
Чорнослив | ||
Крупа вівсяна, ячна | ||
Арахіс | ||
Крупа перлова | ||
Мигдаль | ||
Авокадо, борошно пшеничне 2 гатунку | ||
Волоський горіх, фундук | ||
Груша сушена, фініки та вівсяні пластівці | ||
Кунжут | ||
Горох зелений свіжий | ||
Макарони з борошна 1 гатунку та насіння соняшника | ||
Борошно пшеничне 1 гатунку, крупа та борошно кукурудзяне, а також смородина чорна | ||
Пастернак (корінь) та топінамбур | ||
Капуста брюссельська | ||
Ківі | ||
Малина | ||
Крупа манна та пшоно (шліфоване) | ||
Макарони з борошна в/г та борошно пшеничне в/г | ||
Корінь петрушки, квасоля (стручкова), агрус, біла та червона смородина (порічка), журавлина | ||
Крупа рисова, цибуля ріпчаста і селера (корінь), ожина, чорниця | ||
Зелень кропу та кінзи, груша | ||
Кукурудза солодка | ||
Капуста броколі | ||
Баклажани, лохина, інжир свіжий | ||
Морква, буряк | ||
Абрикос, апельсин, лимон, обліпиха, персик, суниця | ||
Імбир (корінь), капуста білокачанна та цвітна | ||
Зелень петрушки, редька чорна та гарбуз | ||
Капуста червонокачанна та кольрабі, перець солодкий болгарський | ||
Селера (зелень) | ||
Алича, банан, вишня, грейпфрут, мандарин, нектарин, яблуко | ||
Виноград, манго, слива, хурма | ||
Базилік (зелень) | ||
Картопля, помідори | ||
Редиска, спаржа (зелень), часник | ||
Капуста пекінська, цибуля зелена (перо), салат листовий, шпинат та щавель | ||
Черешня, ананас | ||
Гранат, диня, кабачки, огірки | ||
Морська капуста | ||
Кавун |
01.11.2023
Рекомендуємо прочитати
Вміст клітковини у продуктах харчування (таблиці)
Вміст клітковини у продуктах харчування (таблиці) Щоб забезпечити достатнє надходження клітковини в організм, треба знати її приблизну кількість у різних
Небезпека цукрозамінників. Як зменшити ризики?
Небезпека цукрозамінників. Як зменшити ризики? Надмірне захоплення солодощами шкідливе для здоров’я, адже для ласунів підвищений ризик розвитку різних патологій –
Норма прийому харчових волокон на добу
Норма прийому харчових волокон на добу Харчові волокна, зокрема клітковина, містяться у продуктах рослинного походження. У них немає ніяких корисних
Реклама дієтичної добавки ЛактоФільтрум, звіт ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Ведмедя МОЗ України» №3/28-А-3963-20-564/404Е від 06.04.2021. DMUA.LF2022.09.01
Delta Medical Promotions AG
Швейцарія, 26, Оетенбахгассе, Цюріх, CH-8001
© Lactofiltrum 2024
На цьому сайті використовуються файли cookie, що дозволяє нам забезпечити найкращу якість обслуговування користувачів. Інформація про файли cookie зберігається у вашому браузері та виконує такі функції, як розпізнавання вас при поверненні на наш сайт та допомога нашій команді у розумінні того, які розділи сайту ви вважаєте найцікавішими та кориснішими.
Строго необхідні файли cookie повинні бути завжди включені, щоб ми могли зберегти ваші уподобання для налаштувань файлів cookie.
Якщо ви вимкнете цей файл cookie, ми не зможемо зберегти ваші уподобання. Це означає, що при кожному відвідуванні цього сайту вам доведеться заново вмикати або вимикати файли cookie.
Цей веб-сайт використовує Google Analytics для збирання анонімної інформації, такої як кількість відвідувачів сайту та найпопулярніші сторінки.
Підтримка цього файлу cookie активним допомагає нам покращити наш веб-сайт.
Будь ласка, спочатку увімкніть строго необхідні файли cookie, щоб ми могли зберегти ваші налаштування!
Будь ласка, заповніть всі поля
Дякуємо
Ми даруємо Вам промокод
що дає -20% на продукти lactofiltrum
промокод скопійовано
Скопіюйте промокод та натисніть кнопку купити, щоб перейти на сторінку продукту та оформити замовлення