Schonen логотип

ГАРНА ШКІРА БЕЗ ФІЛЬТРІВ

Вміст клітковини у продуктах харчування (таблиці)

Щоб забезпечити достатнє надходження клітковини в організм, треба знати її приблизну кількість у різних продуктах харчування. А щоб було легше зорієнтуватися, для споживачів складено спеціальні таблиці. З деякими з них можна ознайомитися тут.

Вміст клітковини в зернових

У зернових продуктах клітковини міститься найбільше. Крім того, вони є найдоступнішими за вартістю, що зараз дуже важливо. Вибирайте, що вам більше до вподоби. Але майте на увазі, що клітковини більше у нерафінованих зернових, тобто в тих, що частково зберегли свої оболонки. Це, наприклад, нешліфований рис і сіре борошно другого гатунку.

Найменування продукту

Вміст клітковини, %

Висівки пшеничні

44

Гречка

10

Цільна пшениця (булгур)

9,6

Цільнозерновий хліб

8,5

Вівсяні пластівці (геркулес)

6

Макаронні вироби

3-7

Пшеничне борошно

3-5

Бурий рис

1,8-2

Білий рис

0,4-0,8

Фото продуктов

Кількість клітковини в бобових

Бобові дуже багаті на клітковину, інші харчові волокна і корисні речовини. Однак багато хто не любить з ними морочитися, тому що, наприклад, квасолю і горох варити слід досить довго, а на це немає часу. Спробуйте приготувати сочевицю та сою – це швидше, а користь від страв із них велика. Ця таблиця буде вам підказкою.

Найменування продукту

Вміст клітковини, %

Квасоля

12,4

Горох лущений сушений

10-12

Нут

10

Боби

7,0

Соя

6

Горошок зелений

5,5

Сочевиця

3,8

Фото бобовых

Вміст клітковини в овочах

Багато людей віддають перевагу овочам перед зерновими і бобовими продуктами, оскільки їх велике розмаїття, з них можна швидко приготувати безліч смачних і корисних страв. І на фігурі це менше позначається. До всіх переваг овочі також містять багато клітковини.

Найменування продукту

Вміст клітковини, %

Морква

3,0-4

Перець болгарський

1,5-3,5

Баклажан

3,0-3,5

Броколі

3,0

Капуста білокачанна

2,9

Буряк

2,8

Картопля, гарбуз

2,0

Редиска

1,6

Помідор

1,4

Кабачок, огірок

1

Фото продуктов с клетчаткой

Кількість клітковини у 100 г фруктів

Фрукти – і традиційні для нас, і екзотичні – величезне джерело не лише вітамінів і мікроелементів, а й клітковини. Її вміст у фруктах, на які є високий попит, ми покажемо вам для наочності не у відсотковому співвідношенні, а в абсолютних цифрах – з розрахунку на приблизну порцію. І врахуйте, що порівняно зі свіжими фруктами вміст клітковини в сухофруктах більший у багато разів.

Найменування продукту

Вміст клітковини

у грамах на 100 г

Айва, ківі

3,6-3,8

Груша

2,8

Яблуко, абрикос, апельсин, персик, нектарин

1,7-2

Алича, слива

1,8-2,0

Банан, виноград, хурма

1,5-1,7

Грейпфрут

0,6-1,0

Диня

0,9

Кавун

0,4

Фото фруктов с клетчаткой

Популярні продукти з великим вмістом клітковини

Крім продуктів, зазначених тут у таблицях, є й інші дуже популярні та багаті на клітковину. Це горіхи, гриби, зелень тощо. Важливо враховувати, що клітковини міститься більше в домашніх і дикорослих дарах природи, ніж у вирощених промисловим способом. А щодо зелені діє таке правило: у корінцях клітковини набагато більше порівняно з листям (петрушка, селера, пастернак).

Найменування продукту

Вміст клітковини

у грамах на 100 г

Гриби білі сушені

25-30

Інжир, курага

18

Мигдаль

12-15

Родзинки, чорнослив

9-9,5

Арахіс

8-9

Крупа перлова

7,8

Гриби лисички, авокадо, корінь хрону, мигдаль

6,7-7,0

Насіння соняшника, гарбуза

5-7

Горобина червона та чорноплідна

4,5-5,0

Малина, пшоно, манна крупа

3,5-3,7

Зелень

3-5

01.11.2023

Рекомендуємо прочитати

Виды клетчатки

Клітковина – що це таке?

Клітковина – що це таке? Усі чули, що продукти харчування з клітковиною – це корисно для травлення, збереження стрункості фігури,

Растворимая и нерастворимая клетчатка

Розчинна та нерозчинна клітковина

Розчинна та нерозчинна клітковина Так у побуті люди, далекі від медицини та біології, називають будь-які харчові волокна, які розчиняються чи

Что такое пищевые волокна

Харчові волокна – що це таке?

Харчові волокна – що це таке? Харчові волокна – це особливий різновид вуглеводів. Ви знаєте, що є шкідливі «швидкі» вуглеводи,