Клітковина для шлунка та кишечника

Клітковина, як і інші харчові волокна, – це складний вуглевод, який міститься в продуктах рослинного походження, не перетравлюється в шлунку та тонкому кишечнику, але при цьому бактерії кишечника використовують його для виконання низки корисних функцій.

Клітковина для шлунково-кишкового тракту

Є два види харчових волокон – розчинні та нерозчинні. І ті, й інші обов’язково мають бути в раціоні людини, оскільки вони дуже важливі для міцного здоров’я.

До розчинних відносять пектини та рослинні смоли, що містяться в чорному хлібі, вівсяних пластівцях, бобових та більшості фруктів та овочів. Розчинні волокна, з’єднуючись з водою, стають в’язкими, гелеподібними і допомагають їжі рухатися кишечником.

Нерозчинні харчові волокна вбирають воду, набухають, формуючи калові маси, і стимулюють стінки кишечника на виділення слизу та рідини, що допомагає просуванню та виведенню з організму вмісту кишечника. Нерозчинна клітковина – це власне клітковина (целюлоза) та лігнін, які містяться у багатьох крупах, овочах, горіхах, насінні, рисі, висівках.

Важливо пам’ятати, що продукти, багаті на клітковину, треба ретельно пережовувати, інакше грубі частинки подразнюватимуть шлунково-кишковий тракт. Також не забувайте пити багато рідини, оскільки якщо клітковині не буде звідки вбирати воду, вона не спрацює як природне проносне.

Клітковину слід споживати помірно. Про те, що кількість продуктів з клітковиною для кишечника завелика, можуть свідчити такі ознаки, як здуття живота через підвищене газоутворення в кишечнику, метеоризм і рихлі, несформовані випорожнення.

Властивості та користь клітковини для кишечника та травлення в цілому

Клітковина має низку корисних для організму людини властивостей:

  • абсорбує токсичні речовини, важкі метали, радіонукліди та виводить їх із організму;
  • стимулює травлення та покращує випорожнення кишечника;
  • нормалізує мікрофлору кишечника;
  • сприяє лікуванню та профілактиці ожиріння, оскільки, збільшуючись в обсязі, дає відчуття ситості;
  • допомагає виведенню шкідливого холестерину з організму, запобігаючи розвитку атеросклерозу, гіпертонії та ішемічної хвороби серця;
  • бере участь у нормалізації рівня глюкози та інсуліну в крові, що важливо для хворих на цукровий діабет II типу;
  • нормалізує жовчовивідну функцію печінки, запобігаючи утворенню каменів у жовчному міхурі.
Продукты с содержание клетчатки

Які продукти, багаті на клітковину, корисні при закрепах?

Сигналом про недостатню кількість продуктів з клітковиною в раціоні може бути закреп. Щоб усунути проблеми з нерегулярним випорожненням кишечника, варто звернути увагу на низку продуктів:

  • чорнослив (щоб нормалізувати роботу кишечника, достатньо з’їдати 4-5 штук під час сніданку);
  • кущові ягоди, наприклад малина та ожина;
  • продукти із цільного зерна (вироби з необробленого борошна, висівки);
  • бобові та горіхи (горох, квасоля, насіння соняшнику, кунжут та насіння льону).

Також збільшити кількість клітковини в раціоні можна за допомогою спеціальних засобів, наприклад, Лактофільтруму. Лактофільтрум – додаткове джерело нерозчинних харчових волокон та пребіотика з метою відновлення мікрофлори кишечника. Лактофільтрум зменшує токсичне навантаження, завдяки чому сприяє покращенню стану шкіри1-2.

01.11.2023

  1. Інструкція з використання до дієтичної добавки Лактофільтрум.
  2. Звіт наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. Медведя №3/28-А-3963-20-564/404Е від 06.04.2021.

Рекомендуємо прочитати

Хочете знижку? mail