Клітковина, як і інші харчові волокна, – це складний вуглевод, який міститься в продуктах рослинного походження, не перетравлюється в шлунку та тонкому кишечнику, але при цьому бактерії кишечника використовують його для виконання низки корисних функцій.
Є два види харчових волокон – розчинні та нерозчинні. І ті, й інші обов’язково мають бути в раціоні людини, оскільки вони дуже важливі для міцного здоров’я.
До розчинних відносять пектини та рослинні смоли, що містяться в чорному хлібі, вівсяних пластівцях, бобових та більшості фруктів та овочів. Розчинні волокна, з’єднуючись з водою, стають в’язкими, гелеподібними і допомагають їжі рухатися кишечником.
Нерозчинні харчові волокна вбирають воду, набухають, формуючи калові маси, і стимулюють стінки кишечника на виділення слизу та рідини, що допомагає просуванню та виведенню з організму вмісту кишечника. Нерозчинна клітковина – це власне клітковина (целюлоза) та лігнін, які містяться у багатьох крупах, овочах, горіхах, насінні, рисі, висівках.
Важливо пам’ятати, що продукти, багаті на клітковину, треба ретельно пережовувати, інакше грубі частинки подразнюватимуть шлунково-кишковий тракт. Також не забувайте пити багато рідини, оскільки якщо клітковині не буде звідки вбирати воду, вона не спрацює як природне проносне.
Клітковину слід споживати помірно. Про те, що кількість продуктів з клітковиною для кишечника завелика, можуть свідчити такі ознаки, як здуття живота через підвищене газоутворення в кишечнику, метеоризм і рихлі, несформовані випорожнення.
Клітковина має низку корисних для організму людини властивостей:
Сигналом про недостатню кількість продуктів з клітковиною в раціоні може бути закреп. Щоб усунути проблеми з нерегулярним випорожненням кишечника, варто звернути увагу на низку продуктів:
Також збільшити кількість клітковини в раціоні можна за допомогою спеціальних засобів, наприклад, Лактофільтруму. Лактофільтрум – додаткове джерело нерозчинних харчових волокон та пребіотика з метою відновлення мікрофлори кишечника. Лактофільтрум зменшує токсичне навантаження, завдяки чому сприяє покращенню стану шкіри1-2.
01.11.2023
Рекомендуємо прочитати
Норма прийому харчових волокон на добу
Норма прийому харчових волокон на добу Харчові волокна, зокрема клітковина, містяться у продуктах рослинного походження. У них немає ніяких корисних
Коли потрібно їсти клітковину та її норма на день
Коли потрібно їсти клітковину та її норма на день Продукти, багаті на клітковину, необхідно вживати щодня. Це овочі та фрукти,
Реклама дієтичної добавки ЛактоФільтрум, звіт ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Ведмедя МОЗ України» №3/28-А-3963-20-564/404Е від 06.04.2021. DMUA.LF2022.09.01
Delta Medical Promotions AG
Швейцарія, 26, Оетенбахгассе, Цюріх, CH-8001
© Delta Medical Promotions AG 2024