Харчові волокна, зокрема клітковина, містяться у продуктах рослинного походження. У них немає ніяких корисних речовин, вони не перетравлюються і не засвоюються організмом. Проте дієтологи та гастроентерологи за важливістю ставлять їх в один ряд з білками, жирами та вуглеводами, оскільки вони виконують цілу низку корисних функцій:
Оптимальна кількість щоденного споживання харчових волокон варіює залежно від віку та статі людини. Так, для дорослого чоловіка норма споживання харчових волокон на день – приблизно 34 г, для жінки – 28 г. Діти повинні споживати харчових волокон менше, ніж дорослі. Підліткам від 14 до 18 років у середньому потрібно 25-31 г клітковини, дітям віком від 9 до 13 років — 23-25 г, дітям віком від 4 до 8 років — 17-19 г, а зовсім маленьким, кому від 1 до 3 років – близько 14 г.
Якщо ви вирішите збагатити свій раціон клітковиною, слід збільшувати її споживання поступово, даючи організму можливість звикнути до неї. При цьому треба обов’язково пити більше води, щоб клітковина ефективно працювала у кишечнику. Надмірна кількість харчових волокон може спричинити тимчасові побічні ефекти – метеоризм, бурчання у животі, послаблення кишечника.
Раціон переважної більшості людей у сучасному суспільстві настільки бідний клітковиною, що не покриває навіть половини норми. Якщо дотримуватися дієти, що містить рекомендовану щоденну кількість харчових волокон, можна значно оздоровити організм.
Важливо пам’ятати, що чим більше рослинні продукти обробляються, тим менше в них клітковини. Наприклад, в освітлених соках клітковини взагалі немає, тоді як у свіжих фруктах її досить багато.
Не вся «груба» рослинна їжа багата на клітковину. Так, у салаті, редисці та зелені селери її відносно мало. Щоб збільшити кількість клітковини в раціоні, слід споживати частіше і більше бобових та сухофруктів – вони дуже багаті на харчові волокна. У горіхах і насінні теж багато клітковини, але через великий вміст у них жирів їсти їх краще потроху.
Ще одне добре джерело харчових волокон – крупи, тож починайте свій день з добрячої порції каші. І частіше їжте хліб із висівками, з борошна грубого помелу. Чим нижче сорт борошна, тим більше в ньому корисних речовин. Житній хліб містить більше поживних речовин та клітковини, ніж пшеничний.
Якщо з якихось причин поки що не вдається збалансувати свій раціон так, щоб споживати з їжею достатню кількість клітковини, можна використовувати сучасні дієтичні добавки. Наприклад, Лактофільтрум, як додаткове джерело нерозчинних харчових волокон та пребіотика з метою відновлення мікрофлори кишечника. Лактофільтрум зменшує токсичне навантаження, завдяки чому сприяє покращенню стану шкіри.
Лігнін у складі Лактофільтрум зв’язує в кишечнику та виводить з організму патогенні мікроорганізми та різні токсичні речовини, дія яких часто проявляється висипаннями на шкірі. Лактофільтрум рекомендовано при алергічних захворюваннях та їх шкірних проявах, акне та інших запальних захворюваннях шкіри, алкогольних інтоксикаціях, дисбіозі внаслідок антибіотикотерапії, отруєннях різного походження.
Як приймати харчові волокна Лактофільтрум, вказано в інструкції до препарату1-2.
01.11.2023
Рекомендуємо прочитати
Коли потрібно їсти клітковину та її норма на день
Коли потрібно їсти клітковину та її норма на день Продукти, багаті на клітковину, необхідно вживати щодня. Це овочі та фрукти,
Реклама дієтичної добавки ЛактоФільтрум, звіт ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Ведмедя МОЗ України» №3/28-А-3963-20-564/404Е від 06.04.2021. DMUA.LF2022.09.01
Delta Medical Promotions AG
Швейцарія, 26, Оетенбахгассе, Цюріх, CH-8001
© Delta Medical Promotions AG 2024